Budowanie marki regionu w ramach sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, wzajemna współpraca członków sieci i plany na najbliższą przyszłość, m.in. popularyzacja żywności wysokiej jakości wytwarzanej na terenie województwa w ramach utworzonego w sierpniu br. klastra spółdzielczego „Spiżarnia Kujawsko-Pomorska” były głównym tematem posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się w sobotę 23 sierpnia br. podczas Festiwalu Smaku w Grucznie.
W posiedzeniu uczestniczyli poza członkami komisji zaproszeni goście – członek Zarządu Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizującego Festiwal Smaku, Jarosław Pająkowski, naczelnik Wydziału Rozwoju Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Mirosława Konicka oraz członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze – właściciel Wytwórni Makaronów Bio Mieczysław Babalski, właściciel Gospodarstwa Rolnego i Spożywczego Wtelno Wojciech Klimkiewicz i prezes Zarządu Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej KeSeM Włocławek Mariusz Falgowski.
Po dwóch latach funkcjonowania sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze jej członkowie dostrzegają pierwsze wymierne efekty współpracy – wzrost sprzedaży, otwarcie rynków większych miast, zainteresowanie się produktami z logo sieci, tj. białą czapeczką, większych hurtowni artykułów spożywczych oraz jednej z ogólnopolskich sieci sklepów. Członkowie sieci podkreślali, jak ważne jest z jednej strony poszerzenie grona jej członków, z drugiej strony obawiają się, że przy masowym przystępowaniu do sieci różnych podmiotów, nie uda im się utrzymać wysokiej jakości produktów i usług gastronomicznych, co jest dla nich najważniejsze. Chcieliby, żeby sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujaw i Pomorza była synonimem żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu. Podmioty należące do sieci bardzo mocno ze sobą współpracują, na przykład w restauracjach należących do sieci przygotowuje się potrawy z surowców pochodzących od innych firm członkowskich, ustawia się też specjalne półki z produktami pochodzącymi od innych członków sieci i zachęca gości restauracji do zakupu. Podczas Festiwalu Smaku w Grucznie 10 spośród 17 członków wystawiało się na jednym stoisku pod szyldem Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Członkowie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchali również relacji Jarosława Pająkowskiego, jednego z pomysłodawców i organizatorów Festiwalu Smaku z kolejnych edycji imprezy, która odbywa się od dziewięciu lat i co roku ściąga do Doliny Wisły coraz większą liczbę wystawców (obecnie ok. 150 stoisk) oraz odwiedzających.
Ponadto w dodatkowym punkcie posiedzenia komisja wysłuchała informacji dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy Tadeusza Zaborowskiego na temat rekompensat dla rolników poszkodowanych w wyniku wprowadzenia embarga przez Federację Rosyjską. Powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia wycofania owoców i warzyw można składać za pomocą specjalnego formularza do oddziałów terenowych Agencji Rynku Rolnego.
Kancelaria Sejmiku
25 sierpnia 2014 r.