W przeddzień obchodów Narodowego Święta Niepodległości marszałek Piotr Całbecki w restauracji „Daglezja” w Przysieku podjął uroczystą kolacją kombatantów i działaczy opozycji niepodległościowej sprzed 1989 roku, osoby odznaczone Medalem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis, samorządowców oraz przedstawicieli świata kultury i służb mundurowych. W kolacji uczestniczyła przewodnicząca sejmiku Elżbieta Piniewska.
Narodowe Święto Niepodległości to okazja do tego, by przyjrzeć się naszej historii również od strony kulinarnej. Dlatego właśnie spotykamy dzisiaj się przy stole. Ida Linde powiedziała, że „niewiele potrzeba, by ludzi związać: wspólny temat, stół z kolacją i czas. Można świętować… smakiem. Marszałek Piłsudski na niepodległościowy obiad zjadłby zapewne zupę pietruszkową na bulionie z gęsiny, pieczeń cielęcą z grzybami a na deser skosztowałby ciasto ze śliwkami z dodatkiem puszystej pianki. I na koniec posiłku zażyczyłby sobie mocno parzonej herbaty. Patriotyzm ma różne wymiary – i ten cierpiętniczo-martyrologiczny, wymagający – kiedy trzeba – poświęcenia życia na ołtarzu ojczyzny i ten przeżywany codziennie, objawiający się zachwytem cudami polskiej natury, obserwowaniem piękna przyrody i otaczającego nas świata, okazywaniem wdzięczności za każdy dzień, za ludzi, za doświadczanie wspólnotowości. Panie Marszałku, dziękuję za to, że od lat jednoczy nas Pan przy jednym stole, pozwalając rozkoszować się smakiem tradycyjnych gęsinowych potraw, wieść nieśpieszne rozmowy, śpiewać patriotyczne pieśni, po prostu być ze sobą, a nie tylko obok siebie – powiedziała podczas uroczystej kolacji przewodnicząca Elżbieta Piniewska.
W ramach kujawsko-pomorskich obchodów 105. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości 10 i 11 listopada zorganizowano w Przysieku Festiwal Gęsiny z największym jarmarkiem gęsinowym w Polsce. Dla odwiedzających były prezentacje kulinarne oraz degustacje potraw przygotowywanych przez Magdę Gessler, Pascala Brodnickiego, Bartłomiej Witkowskiego i Konrada Korszlę. Można było też zakupić rękodzieło artystyczne, produkty regionalne i ekologiczne wyroby z mięsa gęsiego oraz wziąć udział w konkursach z nagrodami i tanecznej biesiadzie przy muzyce na żywo w Gęsiej Karczmie.
Fot. Szymon Zdziebło / www.tarantoga.pl dla UMWKP
Kancelaria Sejmiku
14 listopada 2023 r.