W wigilię Narodowego Święta Niepodległości przewodnicząca sejmiku Elżbieta Piniewska i marszałek Piotr Całbecki wydali w restauracji Daglezja w Przysieku uroczystą kolację połączoną z degustacją gęsiny.
„Święta miłości kochanej ojczyzny czują cię tylko umysły poczciwe” pisał w XVIII wieku Ignacy Krasicki, współcześnie Muniek Staszczyk śpiewa „ojczyznę kochać trzeba i szanować”. To imperatyw wewnętrzny, siła tradycji, szacunek dla tych, którzy walczyli o wolną Polskę każe nam dzisiaj świętować. A świętując celebrować rytuał, wpinać kotyliony, piec rogale, jeść gęsinę... Właśnie w tej powtarzalności drzemie poczucie bezpieczeństwa i szczęście. Obyśmy nigdy nie musieli w popłochu uciekać od tych pięknie zastawionych stołów, czego sobie i Państwu z całego serca życzę – powiedziała do uczestników uroczystej kolacji przewodnicząca Elżbieta Piniewska .
Wydana z okazji Narodowego Święta Niepodległości kolacja zainaugurowała zaplanowany na 11 i 12 listopada Festiwal Gęsiny, podczas którego można było w Przysieku posmakować – oprócz gęsiny – także innych regionalnych produktów oraz wziąć udział w pokazach kulinarnych poprowadzonych przez Mateusza Gesslera, Grzegorza Łapanowskiego, Cristinę Catese oraz Tomasz Purola. Pokazom towarzyszyły degustacje, konkursy i muzyka na żywo.
Fot. Andrzej Goiński/UMWKP
Kancelaria Sejmiku
14 listopada 2022 r.