Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego
A+ A- kontrast

Zrównoważona produkcja żywności i turystyka kulinarna szansą dla rozwoju regionów

W piątek 26 września br. w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu odbyło się wyjazdowe seminarium grupy członków Komitetu Regionów UE nt. zrównoważonej produkcji żywności i turystyki kulinarnej. Celem polityki europejskiej jest walka z sezonowością branży turystycznej jako jednej z ważniejszych i generującej znaczne dochody gałęzi gospodarczych. Jednym ze sposobów wydłużenia sezonu turystycznego poza miesiące letnie, może się stać turystyka kulinarna.

Kujawsko-Pomorskie promujące od sześciu lat z sukcesem gęsinę, odbudowujące populację jesiotra ostronos ego, prowadzące szereg imprez dotyczących zdrowej, tradycyjnej żywności, może stanowić dla wielu krajów przykład dobrych praktyk w tym zakresie.

Koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Niclas Fjellstrom podkreślił w swojej prezentacji, że zwykle najważniejszym czynnikiem wpływającym na poziom naszego zadowolenia z wakacji jest pogoda i jedzenie. O ile na pogodę nie mamy wpływu, zwłaszcza poza sezonem, o tyle na jedzenie – tak, a lokalne specjalności kulinarne mogą przyciągać turystów i wpływać na atrakcyjność miejsca. Uczestnicy seminarium podkreślają, że ponad jedną trzecią wydatków turyści przeznaczają na jedzenie, dlatego kuchnia jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na ich zadowolenie. Nie bez znaczenia są wydarzenia i festyny kulinarne, takie jak np. monachijski Oktoberfest, francuskie Święto Wina Beaujolais Nouveau czy nasz gruczeński Festiwal Smaku, przyciągające rokrocznie wielu krajowych i zagranicznych gości, którzy chcą nie tylko spróbować miejscowych specjałów, ale także poczuć wyjątkową atmosferę miejsca. Tego typu wydarzenia powodują, że turyści wybierają się na swój urlop także poza sezonem – do Bawarii w październiku, do Burgundii w listopadzie. Pomaga to w utrzymaniu tego samego poziomu zatrudnienia w branży i uzyskiwaniu dochodów nie tylko w miesiącach letnich.

Członkowie Komitetu Regionów biorący udział w toruńskim seminarium w swoim komunikacie po seminarium podkreślają, że bardzo istotną kwestią dla każdego regionu jest wyodrębnienie i ochrona swoich lokalnych i regionalnych produktów, które przyczyniają się nie tylko do rozwoju turystyki kulinarnej, ale także do zachowania i popularyzowaniu kultury i tożsamości danego regionu, o czym mówił prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia UMK.

Członkowie Komitetu Regionów, obradujący w Toruniu, zwrócili się również do Komisji Europejskiej z wnioskiem o promocję zrównoważonej diety wysokiej jakości.

Komitet Regionów to jedna z instytucji Unii Europejskiej, zajmująca się opiniowaniem dokumentów przygotowywanych przez Komisję Europejską lub Radę. Opiniuje akty prawne pod względem ich wpływu na samorządy. Zarówno Komisja jak i Rada mają obowiązek każdy przygotowywany dokument, który będzie w jakiś sposób oddziaływał na władze lokalne i regionalne, przed podjęciem skierować do Komitetu Regionów. W skład Komitetu wchodzą przedstawiciele władz samorządowych różnych szczebli z wszystkich krajów członkowskich. Jednym z polskich członków Komitetu Regionów reprezentującym poziom województwa jest wiceprzewodniczący sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego Adam Banaszak, który zaprosił gości do Polski.

Podczas swojej krótkiej wizyty goście wzięli udział w uroczystej kolacji wydanej przez Prezydenta Torunia Michała Zaleskiego, zwiedzili Toruń i uczestniczyli w warsztatach z przygotowania tradycyjnej białej kiełbasy i serów w Karbówku.

Kancelaria Sejmiku

29 września 2014 r.

<listopad 2020>
powtśrczptsond
Wczoraj | Dziś | Jutro
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Ilość wyświetleń: 4954093
Data: 2020-11-27