We wtorek 30 marca przewodnicząca sejmiku Elżbieta Piniewska odwiedziła uczestników warsztatów kulinarnych, które dla uczniów Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu poprowadził kucharz – prezenter telewizyjny, znany z programu „Europa da się lubić” Kevin Aiston i mistrz kulinarny Wojciech Grześkowiak, współzałożyciele stowarzyszenia „Kucharze bez granic”.
Podczas warsztatów młodzież przygotowała dania wielkanocne – zarówno w tradycyjnej, staropolskiej wersji, jak i w nowoczesnym wydaniu – w formie monoporcji czy finger-food. Swoje wyroby zaprezentowali na pięknie udekorowanych stołach.
Wizyta przewodniczącej sejmiku w Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu była też okazją do złożenia gratulacji pani dyrektor – Halinie Pecie. Mimo pandemii i związanych z nią ograniczeń, pani dyrektor Halina Peta cały czas dba o rozwój praktycznych umiejętności swoich wychowanków, organizując dla nich atrakcyjne zajęcia i warsztaty, a także zachęcając ich do udziału w licznych konkursach. Ostatnio uczennica AS Julia Dąbrowska zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez Kujawsko-Pomorską Wojewódzką Komendę OHP na najlepsze ciasto wielkanocne. Jej królewski mazurek w kształcie koszyka z kolorowymi jajkami nie tylko pięknie się prezentował, ale też wyśmienicie smakował.
Przewodnicząca sejmiku Elżbieta Piniewska otrzymała od uczestników warsztatów koszyk przyrządzonych wspólnie z Kevinem Aistonem potraw. Oczywiście nie zabrakło w nim pasztetu i domowych wędlin przygotowanych według tradycyjnej receptury.
Fot. Monika Dąbrowska
Kancelaria Sejmiku
31 marca 2021 r.