Majowe posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poświęcone było działaniom promocyjnym w dziedzinie rolnictwa i przetwórstwa artykułów rolnych realizowanych przez samorząd województwa. Dyrektor departamentu Rolnictwa i Geodezji Wiesław Czarnecki poinformował radnych, że działania promujące zdrową żywność polegają przede wszystkim na udziale w targach i wystawach m.in. Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych „Grüne Woche” w Berlinie, Toruńskim Festiwalu Smaków, Targach Slow Food w Stuttgarcie, Smakach Regionów w Poznaniu, Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach, Targach Turystyczno-Ogrodniczych Lato na Wsi w Minikowie.
W 2010 roku Województwo Kujawsko-Pomorskie przystąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i utworzyło regionalną sieć pn. Dziedzictwo Kulinarne Kujawyi Pomorze. Obecnie do sieci należą 42 firmy członkowskie z Kujaw i Pomorza. Znak „Dziedzictwo Kulinarne” jest silną marką o zasięgu międzynarodowym – pomaga w działaniach promocyjnych i jest rozpoznawalny na globalnym rynku. W 2013 roku zostało zawarte i jest realizowane porozumienie o współpracy z województwem warmińsko-mazurskim i pomorskim nt. promocji żywności wysokiej jakości. Poprzez regionalną sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
Innym działaniem promującym było stworzenie Klastra Spółdzielczego „Spiżarnia Kujawsko-Pomorska” i zrzeszenie się wytwórców produktów lokalnych
Kancelaria Sejmiku
23 maja 2016 r.