Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego
A+ A- kontrast

Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

obrady komisjiRezultaty funkcjonowania sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujaw i Pomorze w zakresie budowy rynku produktów żywności wysokiej jakości to główny temat październikowego posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Informację na ten temat przedstawiła Mirosława Konicka, naczelnik Wydziału Rozwoju Wsi Departamentu Rolnictwa i Geodezji.

Województwo Kujawsko-Pomorskie w styczniu 2012 roku zostało członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest stymulowanie rozwoju lokalnej przedsiębiorczości i turystyki, poprzez promocję tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych. Sieć skupia 33 regiony z 12 krajów Europy i należy do niej ponad tysiąc podmiotów. W tym roku stowarzyszenie to obchodziło 20-lecie działalności.

Do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujaw i Pomorza należy 39 małych i średnich firm działających w sektorze rolno-spożywczym na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

Charakterystycznym znakiem rozpoznawczym sieci stała się biała czapka kucharska (tzw. budyniówka) na niebieskim tle z nożem i widelcem.

logo sieci

Należące do sieci firmy członkowskie są zapraszane przez Urząd Marszałkowski do udziału w wielu krajowych i zagranicznych branżowych imprezach promocyjnych m.in. Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze „Grüne Woche” w Berlinie, Międzynarodowe Targi Dobrego Smaku i Specjałów Regionalnych „Slow Food” w Stuttgarcie, Toruński Festiwal Smaków w Toruniu, Smaki Regionów w Poznaniu, Jarmark św. Dominika w Gdańsku, Festiwal Smaku w Grucznie.

Ważnym działaniem promującym sieć jest organizowane Forum Regionów, w którym biorą udział  firmy - członkowie Europejskiej Sieci. W ubiegłym roku odbyło się ono w województwie kujawsko-pomorskim z udziałem ponad 100 gości z różnych regionów Europy.

W posiedzeniu komisji wzięli również udział trzej przedstawicieli regionalnej sieci. Opowiadali o swej działalności i prezentowali swoje wyroby między innymi gęś i jej wyroby, czarninę z kluskami, smalec, pasztet, pieczywo i krówki.  

Kancelaria Sejmiku

26 października 2015 r.

<luty 2024>
powtśrczptsond
Wczoraj | Dziś | Jutro
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829123

Ilość wyświetleń: 10762641
Data: 2024-02-23